singapur

Da nije bilo dugoročnog planiranja, Singapur bi i danas bio siromašan

piše: Dino Dogan

Singapur je sa svojih 5,6 milijuna stanovnika i 719,2 km² površine relativno mlada država. Ali to ga ne sprečava danas biti jedna od najprosperitetnijih zemalja u svijetu. S 57.714,30 dolara BDP-a po glavi stanovnika Singapur je 2017. godine bio uz bok SAD-u.

Temelje za to je od 1959. do 1990. godine postavio čvrst i autentičan lider Lee Kuan Yew, tada premijer Singapura. Postavljajući jasnu viziju zemlje i skoro nemilosrdnom disciplinom u njezinoj realizaciji, današnjim generacijama omogućio je da uživaju u uvjetima života na najvišoj svjetskoj razini.

Ni i njihov početak nije bio lagan. Singapur i njegovo vodstvo bili su zatečeni kada je Malezija 1965. godine jednostrano odlučila Singapur otpustiti u samostalnost. Zemlja bez ikakvih prirodnih resursa tada se našla u vrlo nezavidnoj situaciji: teritorijalno ograničenje, masovna nezaposlenost, nedostatak stambenog prostora, poljoprivrednog zemljišta i sirovina poput nafte i pitke vode. Lee Kuan Yew je u toj situaciji svojim sugrađanima ponudio viziju Singapura kao ekonomski i socijalno napredne multikulturne države. I ne samo to. Predstavio je i odgovarajući glavni (master) plan u kojem su bile opisane faze razvoja Singapura.

Pažljivim dugoročnim planiranjem s horizontom od 50 godina, zemlja je riješila probleme visoke nezaposlenosti, skromne infrastrukture i prenapučenosti središta grada te postala ugodan dom za sve svoje stanovnike.

Više na: Lider.hr