dogan-poslovni-savjetnik_cover2

Što je poslovni savjetnik?

Angažiranje konzultanta može pomoći tvrtkama da poboljšaju učinak i uvedu potrebne promjene za postizanje uspjeha.

Poslovni savjetnici pomažu tvrtkama u prevladavanju izazova, povećanju prihoda i rastu.

Ključno je raditi s poslovnim konzultantima koji imaju iskustva i prethodni uspjeh u u radu s tvrtkama.

Vođenje malog ili srednjeg poduzeća izazovno je zbog velikog broja poslova koji su potrebni za uspjeh. Od računovodstva preko ljudskih resursa do tehničke podrške, vlasnicima tvrtki gotovo je nemoguće sve učiniti sami. No, zahvaljujući jednostavnosti angažiranja konzultanata, oni ne moraju sve sami shvatiti.

Što je poslovni savjetnik?

Poslovni savjetnik je profesionalac sa širokim spektrom vještina koji pomaže vlasnicima tvrtki u njihovom rastu.

Osim toga, poslovni konzultanti pružaju savjetovanje o upravljanju kako bi pomogli organizacijama da poboljšaju svoj rad i učinkovitost. Ovi stručnjaci analiziraju poslovanje i stvaraju rješenja dok pomažu tvrtkama da ostvare svoje ciljeve.

Vlasnici tvrtki trebali bi razmisliti o angažiranju poslovnih savjetnika kada im je potrebna pomoć ili katalizator za promjene u njihovim tvrtkama.

Zašto angažirati poslovnog savjetnika?

Nekoliko je razloga zašto bi vlasnici tvrtki trebali razmotriti angažiranje konzultanata. Konzultanti nude širok raspon usluga, uključujući sljedeće:

  • Pružanje stručnosti na određenom tržištu
  • Identificiranje problema
  • Dopunjavanje postojećeg osoblja
  • Pokretanje promjena
  • Pružanje objektivnosti
  • Podučavanje i osposobljavanje djelatnika
  • Obavljanje “prljavog posla”, kao što je otpuštanje osoblja
  • Oživljavanje organizacije
  • Stvaranje novog posla
  • Utjecaj na druge ljude, poput lobista

Što radi poslovni savjetnik?

Općenito, postoje tri faze procesa poslovnog savjetnika: otkrivanje, procjena i implementacija.

1. Otkrivanje

Prvi korak za svakog poslovnog savjetnika je faza otkrivanja, gdje je cilj saznati više o vašem poslovanju. Dobar poslovni savjetnik odvoji vrijeme kako bi naučio što je više moguće o tvrtki od vlasnika i zaposlenika.

Tijekom faze otkrivanja, poslovni savjetnik će otkriti pojedinosti o misiji vaše tvrtke i trenutnom poslovanju.

2. Procjena

Nakon što poslovni savjetnik razvije dubinsko razumijevanje vaše tvrtke, ulazi u fazu evaluacije, s ciljem da se utvrdi gdje je potrebna promjena. Ova faza uključuje prepoznavanje snaga i slabosti vaše tvrtke, kao i trenutnih i predvidivih problema.

Ispitivanje utvrđenih problema i identificiranje novih problema: Konzultant bi trebao proučiti probleme koje su vlasnici i menadžment već identificirali. Zbog svoje objektivnosti, konzultanti također mogu odrediti nove ili nepredviđene probleme.

Pronalaženje rješenja: Poslovni konzultant trebao bi osmisliti strategiju rješenja za probleme koje identificira i ocrtati načine za iskorištavanje prilika za rast poslovanja, povećanje profita i povećanje učinkovitosti. Na primjer, recimo da vaša tvrtka ima posebno jak odjel prodaje, ali slab odjel marketinga. Ovo je prilika da povećate svoje marketinške resurse i iskoristite svoje prodajno osoblje.

Povratne informacije: Vi i članovi vašeg tima trebali biste savjet poslovnog savjetnika shvatiti kao konstruktivnu kritiku. Povratne informacije konzultanta nisu osobne. Dok ste vi i vaši zaposlenici osobno bliski poslu, ovaj nedostatak šire perspektive može spriječiti pozitivne promjene i rast; konzultant donosi objektivnost i novo gledište. Naravno, trebali biste ponuditi vlastite povratne informacije i mišljenja poslovnom savjetniku, ali neka vam um bude otvoren za nove ideje.

3. Provedba

Nakon što se vaša tvrtka i konzultant dogovore oko plana, konzultant bi trebao ući u treću fazu: fazu restrukturiranja, odnosno provedbu plana. U ovoj fazi konzultant se oslanja na vašu imovinu i eliminira obveze. Oni također prate napredak plana i prilagođavaju ga prema potrebi.

Poslovni konzultant može vam pomoći da provedete analizu konkurencije kako biste saznali relevantne informacije o zasićenosti tržišta, novim prilikama i najboljoj praksi u industriji.